Air France-KLM verlaagt zijn doelstelling voor kostenbesparingen dit jaar. Het bedrijf erkent dat Air France, met name door de starre houding van de Franse vakbonden, dit jaar geen noemenswaardige bijdrage levert aan de besparingsdoelen die ruim een jaar geleden zijn geformuleerd voor de periode tot 2020.

Air France-KLM mikte tot dusver op een verlaging van de operationele kosten met 1 tot 1,3 procent. Maar omdat die inspanning nu vrijwel uitsluitend op de schouders van KLM terecht komt, wordt dat doel verlaagd naar 0,5 tot 0,7 procent, maakte de luchtvaartgroep donderdag bekend.

De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie verkeert al een tijdje in zwaar weer door forse concurrentie van prijsvechters als Ryanair en easyJet in Europa. Daarnaast voelt het bedrijf op de lange afstanden de druk van concurrenten uit het Midden-Oosten. Afgelopen jaar werd Air France-KLM bovendien geplaagd door een verlammende staking van piloten van Air France.

Het voornaamste probleem is de kostenstructuur van Air France-KLM. Ryanair en easyJet vervoeren op jaarbasis ongeveer even veel passagiers, maar hoeven hier aanmerkelijk minder voor uit te geven. Zie ook deze vergelijking tussen de prijsvechters en Air France-KLM.

Protest Air France-personeel

Eén van de grootste kostenposten voor Air France-KLM is het personeel. De Franse partner van KLM ligt echter al lange tijd met de vakbonden in de clinch over de maatregelen die moeten worden genomen om de kosten van het bedrijf te drukken. Begin deze maand liep een protest bij het hoofdkantoor nog uit de hand, met als dieptepunt de molestatie van de toenmalige personeelschef van Air France en een mededirecteur.

Dat gebeurde na een bijeenkomst waar Air France had laten weten dat er 2.900 banen verdwijnen. De sanering is volgens het bedrijf noodzakelijk omdat de piloten onvoldoende bereid zijn tot harder werken voor hetzelfde geld. Air France heeft volgens de bonden beloofd dat bij de onderdelen die wel meewerken aan de beoogde kostenbesparingen, geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

KLM boekt wel voortgang

Bij KLM wordt wel voortgang geboekt met een een kostenbesparingsprogramma. De luchtvaartmaatschappij bereikte dit jaar overeenstemming met alle vakbonden over de invulling van in ieder geval een deel van de beoogde bezuinigingen. Over de hele linie moet harder gewerkt worden, zonder dat daar meer loon tegenover staat.

Daarnaast is KLM bezig met het efficiëntieslag op het hoofdkantoor. Het aantal managers en medewerkers in ondersteunende functies kan mogelijk met een kwart omlaag. Het bedrijf probeert werknemers zoveel mogelijk aan ander werk te helpen, binnen of buiten de eigen organisatie.

Goed derde kwartaal voor Air France-KLM

Air France-KLM zag de omzet in het derde kwartaal met ruim 10 procent stijgen naar 7,4 miljard euro, terwijl de nettowinst vervijfvoudigde tot 480 miljoen euro. De operationele winst, de graadmeter waarop luchtvaartmaatschappijen doorgaans door analisten worden afgerekend, steeg van 247 miljoen naar 898 miljoen euro.

Het derde kwartaal verliep voor Air France-KLM daarmee stukken beter dan een jaar eerder. Maar dat kwam ook doordat de cijfers in tegenstelling tot vorig jaar niet werden ontsierd door een verlammende pilotenstaking bij Air France. Ook lagere brandstofprijzen en gunstige wisselkoerseffecten hielpen een handje.

"Een gunstig klimaat, vooral gekenmerkt door lagere brandstofprijzen en een sterke vraag tijdens de zomer, hebben geleid tot betere resultaten'', zei bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac. Maar ook anderen profiteren daarvan en dus blijft Air France-KLM volgens de topman ten opzichte van de concurrentie op achterstand staan.

Een concrete winstdoelstelling voor dit jaar gaf Air France-KLM niet. "Het is nog veel te vroeg om aan te kunnen geven of de gunstige ontwikkelingen van deze zomer doorzetten in het vierde kwartaal'', zei financieel directeur Pierre-François Riolacci. Wel koerst de luchtvaartgroep voor het eerst sinds 2010 af op een operationele jaarwinst.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl